top of page

UNITAT DE TÈCNIQUES AUGMENTATIVES DE COMUNICACIÓ UTAC

 

La UTAC és un servei extern de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona que funciona com un acord entre la Universitat i la Genaralitat de Catalunya.

 

El servei UTAC s'adreça a les persones amb discapacitat motriu que requereixen formes augmentatives i alternatives de comunicació i d'accés a l'ordinador, joc adaptat i mobilitat assistida.

 

Els usuaris de la UTAC són els infants, joves, adults i ancians amb paràlisi cerebral, traumatismes causats per accidents, malalties neurològiques o musculars progressives, afàsia, hospitalització o altres condicions que dificulten o impedeixen el llenguatge oral, l'escriptura manual, la mobilitat o el control de l’entorn.

Els sistemes augmentatius de comunicació són formes d'expressió alternatives a la parla per a persones que no l'han adquirida, o que l'han perduda per causes diverses i què per tan, presenten dificultats alhora de a comunicació i interpretació.  En aquest s’inclouen tan formes de comunicació basades en els gestes i els signes manuals, o productes de tecnologia com els plafons de comunicació, comunicadors electrònics amb veu i els ordinadors personals, adaptats per tal que puguin utilitzar-los fins i tot persones sense ús funcional de les mans.


Els sistemes d'accés a l'ordinador inclouen tota mena de perifèrics, programes especials i sistemes de simulació de teclat i de ratolí per a l'accés alternatiu al programari estàndard. Permeten l'ús de l'ordinador a persones amb discapacitat motriu, fins i tot en casos d'extrema gravetat, amb l’objectiu que puguin realitzar funcions com l'escriptura, el dibuix, el joc, la formació o el treball. També fan possible l'accés a les xarxes d'informació per a la consulta i la comunicació a distància.


El joc adaptat i els sistemes de control de l’entorn són aquells que permeten que les persones amb manipulació i mobilitat reduïda puguin participar en activitats tan lúdiques com domèstiques. Un exemples d’aquest són l’activació de joguines, el control d’alarmes i elements de la llar com el llit, finestres i portes, la gestió del televisor i altres electrodomèstics, etc.

La mobilitat assistida consisteix en l’ús de diversos ajuts per el desplaçament, incloent el comandament de cadires de rodes amb joysticks adaptats a la mà, el peu o el mentó, o amb sistemes d’un o diversos commutadors.
(Definició: http://www.utac.cat/inici/informació)

 

Les funcions de la UTAC són l'avaluació, la intervenció i el seguiment dels usuaris, per donar suport al seu desenvolupament,  participació i inclusió social. A més a més també conta de sistemes d’assessorament i la cooperació amb els familiars, els professionals i les institucions.

 

  • L'avaluació, la intervenció i el seguiment el seu objectiu consisteix en  orientar i millorar les competències dels usuaris, els familiars i els professionals sobre els sistemes de signes i les tecnologies de suport més adequades, i sobre els procediments d'intervenció i d'interacció social necessaris en l’entorn familiar, hospitalari, residencial, escolar, laboral i comunitari.

 

  • La cooperació amb els familiars, els professionals, i les institucions es proposa de millorar la seva competència com a interlocutors dels usuaris de comunicació augmentativa, i les seves habilitats per interactuar, ensenyar i crear entorns facilitadors del desenvolupament i la qualitat de vida. A més a més, es concreta en la participació dels familiars i els professionals en les sessions d'avaluació, intervenció i seguiment dels usuaris., en sessions de seminari i tallers i en consultes obertes.                                                                                                  La UTAC col·labora amb entitats com els Centres d'Atenció a Disminuïts (CAD), els Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Primerenca (CDIAP), els Equips d’Assessorament Psicopedagògic (EAP) i altres Serveis Educatius, els centres de formació (Escoles, Instituts, Escoles d'Adults, Universitats), els Hospitals, els Centres de Rehabilitació, els Tallers i Centres de Teràpia Ocupacional, els Centres de Dia i les Residències, etc., per tal de donar-los suport en les seves activitats d'atenció i habilitació dels usuaris amb discapacitat motriu.  

 

L'objectiu final de la UTAC és millorar la qualitat de l'atenció que reben les persones amb  greus discapacitats de manipulació, mobilitat, comunicació i/o llenguatge i, sobre tot, afavorir el seu benestar i el d'aquells que els envolten.

 

(Definició: http://www.utac.cat/inici/informació)

 

 

bottom of page