top of page

LECTURA FÀCIL
 

Que és?

Els materials de Lectura Fàcil (LF) són llibres, documents, pàgines web…elaborats amb especial cura perquè les persones amb dificultats lectores  els puguin llegir i entendre. Aquests textos segueixen les directrius internacionals de l'IFLA  en quant al llenguatge, al contingut i a la forma. L’IFLA és la Federació Internacional d’Associacions de Bibliotecaris i Biblioteques la qual representa els interessos dels usuaris, dels serveis bibliotecaris i documentacions. És el portaveu a nivell mundial dels professionals de les biblioteques i la documentació. Quan els materials s’adapten a les directius de l’IFLA l’Associació de Lectura Fàcil atorga el logo LF.

 

Pautes de la lectura fàcil:

 

  1. Criteris de comprensibilitat

Els criteris de comprensibilitat fan referència a la capacitat del vocabulari i de l’estructura sintàctica de les frases per simplificar el text i fer-lo entenedor.

1.1 Vocabulari

Utilitzeu un llenguatge senzill i directe.

Utilitzeu paraules pròpies del llenguatge quotidià parlat.

 Eviteu paraules difícils, però utilitzeu un llenguatge adult i digne. El principal públic destinatari de la Lectura Fàcil és l’adult, que no té materials adaptats a les seves necessitats lectores.

Utilitzeu paraules amb significat precís i eviteu paraules genèriques, buides de significat.

Sigueu sistemàtiques en utilitzar les paraules. No canvieu de sinònim per a referir-vos al mateix concepte. Entre dos sinònims, trieu el d’ús més freqüent.

Utilitzeu els verbs per a descriure accions. Eviteu els verbs nominalitzats.

Eviteu els conceptes abstractes, el llenguatge figurat, les metàfores i els mots polisèmics. Si cal esmentar-los i són d’ús poc comú, doneu exemples concrets o feu comparacions que facilitin la seva comprensió.

Eviteu, sempre que sigui possible, els adverbis acabats en “-ment”.

2. 2 Gramàtica

Escriviu frases curtes amb una sola idea principal en cada oració.

Eviteu les frases subordinades.

Manteniu l’ordre convencional de la frase (subjecte + verb + predicat).

Utilitzeu sempre que sigui possible la veu activa en lloc de la passiva.

Utilitzeu formes afirmatives en lloc de negatives. Reserveu la construcció negativa per a frases amb valor realment negatiu. Eviteu les dobles negacions.

 

2. Criteris de llegibilitat

Els criteris de llegibilitat es refereixen a la capacitat de l’estructura del text i del format per facilitar-ne la seva lectura.

2. 1 Estructura narrativa

Sovint és difícil escriure en llenguatge planer. Escriure per a la comprensió fàcil no vol dir escriure textos telegràfics. Tenir una bona història per explicar i aconseguir un text fluid és essencial per mantenir l’interès del lector.

Construïu una història concreta i lògica amb una sola línia argumental.

Escriviu frases curtes amb una sola idea principal en cada oració.

Desenvolupeu l’acció de forma directa i simple, seguint una seqüència lògica.

Descriviu els fets en ordre cronològic, és a dir, sense salts en el temps, que passin del present al passat i viceversa.

Eviteu el·lipsis i sobreentesos: no s’ha de donar per suposat que el lector té coneixement del context (llocs, països, dates,...) o dels referents culturals necessaris per comprendre una història. Presenteu els antecedents, exposeu el context.

Eviteu les introduccions massa llargues.

Eviteu la implicació de molts personatges en cada acció.

2.2 Format

Eviteu les línies massa llargues. La longitud de línia ha de tenir uns 55-60 caràcters amb espais inclosos.

Dividiu el text en paràgrafs i en capítols relativament curts, per permetre pauses freqüents.

No justifiqueu el text a caixa dreta. El text ha d’anar alineat al marge esquerre, inclosa la primera línia del paràgraf, i sense justificar en el marge dret.

Eviteu deixar partícules penjant al final de la línia, com articles, pronoms, preposicions i conjuncions.

Procureu col·locar els diferents complements de l'oració en línies separades o dividiu-la en diferents línies, segons el ritme natural de la lectura.

 

Per què es necessària?

Més d’un 30% de la població té dificultats lectores i hem de compendre que l’accés a la lectura és una necessitat social i un dret reconegut en diversos textos legals nacionals i internacionals. A més a més llegir és un plaer que permet compartir idees, pensaments i experiències, és per això que no podem privar a ningú d’aquest plaer.

 

A qui s’adreça?

Els materials LF s’adrecen a persones amb dificultats lectores:

Transitòries:  immigració, incorporació tardana a la lectura, escolarització deficient, 
trastorns de l'aprenentatge...

Permanents: discapacitats sensorials o psíquiques, senilitat...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page