top of page

FUNDACIÓ NEXE

 

Nexe Fundació és una entitat privada especialitzada en l’atenció a infants amb pluridiscapacitat i a les seves famílies, en la que s’ofereixen recursos globals i individualitzats a les necessitats educatives, sanitàries i psicosocials de l’infant, des del primer moment del naixement i suport a la família.

 

La Fundació va néixer l’any 1991, amb l’objectiu de potenciar noves intervencions i activitats dirigides a l’atenció global i interdisciplinària dels infants amb greus trastorns en el desenvolupament i a les seves famílies.

Al llarg de més de 30 anys de trajectòria, Nexe ha creat una xarxa de serveis innovadors i pioners , per tal d’oferir una gran atenció de qualitat.

 

Distingim dos centres:

 

  • Centre d’Atenció Especialitzat “l’Escola Bressol Nexe”, un centre únic i singular en l’atenció a infants amb pluridiscapacitat des del naixement i fins els sis anys i a les seves famílies, oferint una atenció molt específica i individualitzada.

 

  • Centre de Recursos per a la pluridiscapacitat des d’on es realitzen activitats i serveis de suport, informació i orientació per a famílies amb infants i joves amb pluridiscapacitat.

 

CAE “L’ESCOLA BRESSOL NEXE”

 

Degut a la situació en la que es troben i per la complexitat dels tractaments, els infants amb pluridiscapacitats no poden integrar-se en les escoles infantils ordinàries.

El CAE de Nexe Fundació és un centre privat subvencionat de manera parcial, on s’ofereix una atenció global, constant i específica a infants amb greus trastorns en el desenvolupament, en edats compreses entre els 4 mesos i els 5 anys.

Organitzat com una Escola Bressol, el CAE ofereix una atenció individualitzada, en uns espais educatius propis de la seva edat, és per això que en aquest no faltarà cap mena de joc, tal i com passaria en una escola bressol convencional.  Paral·lelament s’ofereix suport i assessorament a les famílies dels infants.

 

Missió

 

  • Potenciar les possibilitats de desenvolupament que cada infant té, millorant la seva qualitat de vida i de relació amb l’entorn, mitjançant una atenció continuada que té en compte les seves necessitats mèdiques, pedagògiques i psicològiques.

  • Atendre les necessitats de les famílies, recolzant-les i assessorant-les en tots els aspectes terapèutics i educatius del seu fill, perquè puguin assumir plenament el seu paper de pares.

 

Objectius

 

  • Millorar la qualitat de vida de l’infant, buscant en tot moment el seu benestar físic i psíquic, fent servir estratègies i recursos sanitàries, pedagògiques i terapèutiques centrades en l’infant i la seva família.

  • Afavorir el desenvolupament integral de l’infant, partint de les seves necessitats i capacitats.

  • Millorar l’establiment dels vincles afectius entre els infants i el seu entorn social immediat.

  • Atendre les necessitats de les famílies, recolzant-les i assessorant-les en tots els aspectes terapèutics i educatius del seu fill/a, perquè puguin exercir plenament el seu paper de mares, pares, germans, gaudint del seu fill , acceptant les seves limitacions i valorant les seves capacitats.

 

Com s’organitzen?

 

L’organització de l’Escola Bressol és similar a la de tots els centres educatius que atenen infants d’aquestes edats. El centre disposa de personal especialitzat i de material adaptat per adequar les activitats a les necessitats de cada nen.

  • L’atenció es realitza de dilluns a divendres de 9 a 16 hores. També s’ofereix el servei d’acollida de 8’00 a 9’00 del matí.

  • Els nens estan dividits en grups-aula. Cada aula està portada per un tutor i compta amb l’estreta col·laboració d’un educador especialitzat. A cada aula, però hi ha un grup d’entre 5 i 6 alumnes, més reduït que en una ordinària.

  • En cada aula s’organitzen activitats d’atenció individualitzades i grupals, en funció del programa de treball acordat per a cada nen pel tutor i l’equip interdisciplinari.

 

Equip de professionals

 

Esta format per: Equip Directiu (Direcció pedagògica i coordinació) 5 tutors d’aula, 9 educadors, 4 fisioterapeutes, 1 logopeda, 1 infermera, 1 auxiliar d’infermeria, 1 Treballadora social i 1 cuinera.

Instal·lacions i material

L’escola bressol conta amb els següents espais:

 

  • 5 Aules equipades amb material especialitzat, jocs adaptats, ordinadors i materials de comunicació.

 

  • Balneoteràpia: una aula que conta amb banyera d’hidromassatge. L’activitat utilitza l’aigua de forma terapèutica, que es ideal per proporcionar i afavorir experiències motrius en un medi que pot ser tant lúdic com terapèutic per l’infant.

 

  • Infermeria: espai on es segueix el desenvolupament del nen, així com se’l mesura i hi ha els diferents medicaments.

 

  • Aula Multisensorial: anomenada també  espai  Snoezelen, significa la unió de dos conceptes, el de relaxament per una banda i el d’explorar per l’altre. L’espai pretén que l’infant pugui millorar la seva relació amb l’entorn i proposa activitats d’exploració sensorial dins d’un ambient relaxat. Entre les seves activitats hi trobem, fibres òptiques i un projector amb llums, entre altres.

 

  • Pati: consisteix en una terrassa amb jocs adaptats i un terra “tou”, un hort urbà i plantes tant de temporada, com enfiladisses.

 

  • Cuina Pròpia: on es cuinen menús adaptats a les necessitats específiques de cada nen (textura) , respectant intoleràncies alimentàries i utilitzant en tot moment aliments naturals i de primera qualitat.

 

Metodologia

 

La metodologia que ha desenvolupat l’equip, al llarg d’uns 30 anys, és pròpia  i parteix del concepte d’atenció global precoç, dels sistemes alternatius de la comunicació, de la fisioteràpia neuropediàtrica, entre altres.

Es centren en el coneixement de l’infant des d’una forma personal i des de la globalitat, posant èmfasi en les  fortaleses i les necessitats de cadascun d’ells i realitzant la intervenció més adequada en cada moment. El CAE defensa que els nens/nenes ,en la mesura del possible, són agents  actius en els seus processos de creixement i aprenentatge.

Mitjançant l’observació continuada s’estableix per a cada infant un Programa Individual d’Atenció Transdisciplinària,  tenint en compte tots els aspectes del desenvolupament de l’infant:

  • Salut i qualitat de vida

  • Desenvolupament emocional i benestar psíquic

  • Motricitat global

  • Desenvolupament de les estructures perceptives i cognitives

  • Comunicació global

  • Integració familiar i social

  • Hàbits d’autonomia

 

Activitats

 

Les activitats al CAE s’organitzen en tres blocs:

  • Matí:

Es treballa de forma individual i en grup reduït a les aules. El treball es centrat en donar resposta a les diferents necessitats de cadascun dels infants. Tot i l’abordatge d’aspectes més específics, la intervenció sempre es globalitzada, amb una orientació comunicativa i transdisciplinària.

  • Migdia:

Dinar i descans. L’alimentació dels infants és un aspecte fonamental i l’estona del dinar deu ser una acte de plaer. Mitjançant un treball individualitzat intentem  que l’infant pugui viure l’alimentació de manera motivant i enriquidora personal i socialment.

  • Tarda:

Tallers amb una orientació global i transdisciplinària: d’expressió musical, contes vivencials, jocs psicomotrius, per potenciar la relació i la comunicació entre els nens i nenes, la seva percepció corporal o bé un millor coneixement del seu entorn.

 

bottom of page